Kuchnie indukcyjne coraz częściej zastępują tradycyjne kuchenki gazowe. Zapewniają komfort i bezpieczeństwo w trakcie gotowania i czyszczenia. Dziś sprawdzamy, jakie wady i zalety ma ten konkretny typ kuchenek.
Przede wszystkim są one znacznie bardziej oszczędne pod względem zużycia energii. Płyty indukcyjne rozpoznają wielkość postawionego na nich naczynia i dostosowują do niej powierzchnię grzewczą. Dodatkowo jest to bezpieczne rozwiązanie, które praktycznie usuwa możliwość poparzenia się w trakcie gotowania, gdyż płyta nie nagrzewa się. Istotne jest również skrócenie czasu gotowania nawet o ok. 30%. Ponadto czyszczenie takiej kuchenki to czysta przyjemność, wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, przy większych zabrudzeniach z dodatkiem środka czyszczącego. Podczas zakupu możemy wybrać różne ułożenia palników oraz kształty całej płyty.
Kuchenki indukcyjne są niestety droższe od tych tradycyjnych. Ich zakup to często koszt zaczynający się od 2,5 tysiąca złotych. Do tego dochodzi również konieczność kupienia specjalnych garnków oraz patelni, umożliwiających korzystanie z kuchenki. Modele te nie są również zalecane dla osób z rozrusznikami serca, gdyż wytwarzają wokół siebie pole elektromagnetyczne. Pole to może również rozmagnetyzować naszą kartę kredytową lub płatniczą.
Ostatecznie sami musimy sami podjąć decyzję, czy zdecydujemy się na indukcję. Naszym zdaniem warto się nad tym zastanowić, bo to naprawdę praktyczne rozwiązanie.